Friday, July 13, 2007

SPORTARTS

Vanmorgen gebeld met de afdeling sportgeneeskunde van Rijnland Ziekenhuis. Er was gelukkig een afspraak uitgevallen en ik kon direct langskomen voor een zgn. blessureconsult. Verhaal gedaan, oefeningen doorgelopen en pezen gecheckt. Conclusie: Een Achillespees-tendinopathie veroorzaakt door overbelasting. Bij deze aandoening bestaat er een irritatie van het peesweefsel 2-3 cm boven de aanhechting op het hielbeen. Op die plek zit een verdikking die pijnlijk aanvoelt als je erin knijpt. Herstel hiervan duurt zeker weken, zo niet maanden.

Gezien de doelstelling om 4 november New York te lopen is rust en tijd nemen voor herstel in deze fase van de trainingsopbouw geen optie. De sportarts adviseert ondanks de overbelasting om gewoon de kilometers te gaan maken, maar dit te doen met een minimale belasting. Dus, zo min mogelijk interval en tempoversnellingen, zo vlak mogelijk parcoursen lopen en op een zo zacht mogelijke ondergrond, bijvoorbeeld de vloedlijn van het strand. Dit zijn allemaal factoren die de belasting beinvloeden. Ook moet ik mijn excentrische krachtoefeningen opvoeren naar 60 per dag en adviseert hij mij om met viscoheels (inlegzooltjes onder de hak met gelvulling) te gaan lopen. Door deze inlegzooltjes hoeven de achillespezen zich niet maximaal uit te rekken en neemt de belasting af.

Tijdens de oefeningen en het lopen mag achillespees en voet pijn doen; het wordt pas tricky als de pijn blijft in toestand van rust. Als de pees ernstige problemen gaat geven met de normale dagelijkse activiteiten dan bevindt je je op neergaand hellend vlak en zou het lopen van New York wel eens in gevaar kunnen komen.

De schema's van Henk gaan dus overboord: voor mij geen 12'Z2+6'Z3 of 6x6'Z2 of 40'Z3 etc etc, maar uitsluitend nog Z1 of langzamer.

Wij zien wel waar het schip strand; de dood of de gladiolen!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home